De nieuwste serie It’s the food, my friend! is afgerond. Vanwege corona niet in de Rode Hoed, maar geheel online.
Alle vier de afleveringen kun je online terugzien: de video zelf op YouTube + het korte verslag daarvan op foodlog (gevolgd door discussie).
Hier onder vind je de 4 links naar YouTube en de 4 naar Foodlog.nl
Je kunt de links uiteraard delen met je contacten.
Namens Wouter van der Weijden, Bert van Ruitenbeek en Felix Rottenberg.
1. Speelruimte voor veranderingen in het voedselsysteem
Er zijn weerstanden tegen verandering: bij boeren, gele hesjes, in ons economische systeem en bij ons zelf. Waarom doen we zo vaak niet wat nodig is? Maar vooral: hoe zorgen we dat we wel gaan doen wat nodig is voor een leefbare toekomst? Wat is de rol van de wetenschap, politiek, boeren en burgerij? Hoe kijken jongeren naar dit proces? Welke consequenties heeft de coronacrisis voor de speelruimte?
Het interview staat online: youtu.be/5WCuqH58R_U
Ook staat er een artikel op Foodlog.nl: https://www.foodlog.nl/artikel/herman-wijffels-het-tijdperk-van-het-individu-is-voorbij-ook-in-de-landbouw/
De paneldiscussie staat online: youtu.be/CLQtNy8cDAc
En Alexis de Roode schreef een verslag over de discussie op Foodlog: https://www.foodlog.nl/artikel/het-grote-gesprek-moet-gevoerd-worden-anders-blijven-we-rommelen/
2. Naar een klimaatneutrale landbouw in 2050
De Green Deal van de Europese Commissie mikt op een klimaatneutraal continent in 2050, en elke winst op dit tijdschema kan helpen. Daarmee hebben we nog maximaal dertig jaar voor een transitie naar een fossielvrij landbouw- en voedselsysteem. Een enorme opgave. Maar de landbouw kan ook CO₂ binden in de bodem. Welke consequenties heeft de coronacrisis voor deze kansen?