Activiteiten Stichting

Innoveren

Een duurzame land- en tuinbouw met verbrede functie vergt permanente vernieuwing. Stichting CLM signaleerde bijvoorbeeld als een van de eersten de centrale positie van Marokko in de mondiale fosfaatvoorraden. 

 

Onderzoek doen of uitbesteden

Voorafgaand aan innovatie is vaak analytisch onderzoek nodig. Stichting CLM kaartte als eerste de belangrijke rol van fungiciden in de landbouw aan in het ontstaan van de dodelijke ziekenhuisschimmel Aspergillus fumigatus. CLM Onderzoek en Advies vond daarna enkele brandhaarden, waaronder composthopen.

Ook waarschuwde Stichting CLM er al vanaf 2011 voor dat de melkveehouderij milieunormen zou gaan overschrijden na het einde van de melkquotering in 2015.

Die waarschuwingen werden in de wind geslagen en daarop ging het mis na 1 april 2015. Daarna moest de sector krimpen en werden fosfaatrechten ingevoerd. 

 

Debatteren

De landbouw ligt regelmatig onder vuur in het publieke debat. Denk aan gewasbescherming, dierziekten, dierenwelzijn, de koe in de wei en het landbouwbeleid. Stichting CLM mengt zich in die debatten met een onafhankelijk geluid, steeds gericht op een betere relatie tussen landbouw en samenleving.

Van 2009-2020 organiseerde Wouter van der Weijden tezamen met Felix Rottenberg en Bert van Ruitenbeek de jaarlijkse debatserie It’s the food, my friend! in de Rode Hoed. 

De genoemde werkgroep Bevolkingsgroei en Voedselzekerheid in Afrika was een follow-up van één van de debatten.

 

Bemiddelen

De landbouw ligt regelmatig in de clinch met andere belangen, behartigd door milieuorganisaties, dierenbescherming en anderen. Stichting CLM verplaatst zich in alle betrokken partijen en slaagt er soms in bruggen te bouwen.