Programma i.s.m. Boerengroep, Otherwise en De Waard Eetbaar Landschap
In dit tweeluik over vernieuwers in de landbouw en voedselketen, waarin we eerder bij de HAS Hogeschool in Den Bosch hebben ingezoomd op duurzame vlees- en eiwitproductie, laten we op de slotavond met Joel Salatin een belangrijke Amerikaanse vernieuwer uit de praktijk aan het woord. Salatin is via zijn Polyface Farms wereldberoemd geworden. Time Magazine noemde hem in 2011 “de meest innovatie boer ter wereld”. Co-referent is Imke de Boer, hoogleraar Dierlijke Productiesystemen aan de Wageningen Universiteit.
In de ontwikkeling naar productieverhoging zijn landbouwbedrijven steeds verder afgegroeid van kringlopen van mest en voer. Dat is vaak ten koste gegaan van bodemvruchtbaarheid en milieu. Ook is de boer afhankelijker geworden van de toeleverende industrie. Hier en daar ontstaat in de landbouw weer nieuwe belangstelling voor lokale kringlopen. Dat kan op allerlei, ook innovatieve manieren, soms ook met directe verbindingen met consumenten. Kringlopen kunnen ten goede komen aan bodem en milieu en kunnen de boer minder afhankelijk maken van toeleverende bedrijven. Dat kan het beroep van boer steviger en aantrekkelijker maken.
SprekersVoertaal op deze avond is Engels.
Verslag
Lees en/of download het verslag van het zesde debat It's the food, my friend! (pdf)
Fotografie: Estella Franssen
Livestream
Het debat is nog terug te zien via http://jijenoverijssel.nl/videoplatform/embed/Player.aspx?bcid=3062&ref=foodfriend
Organisatie
Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Ecominds i.s.m. de Rode Hoed
Partners
Partner voor de hele serie: Youth Food Movement.
Voor debat Wageningen: Otherwise, Boerengroep en De Waard Eetbaar Landschap.
Mediapartners: de Volkskrant en foodlog.nl
Sponsors
Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door:
Ministerie van Economische Zaken, Initiatief Bewust Bodemgebruik, Rabobank, Triodos Foundation, Koppert, Eosta en Agrifirm.
Nadere info