Debat 4

Dinsdagavond 8 april - HAS Hogeschool, Den Bosch


V
ernieuwers in landbouw en voedselketen (1):

Duurzame vlees/eiwitproductie

Anneke Bovens, debat 4 It's the food, my friend!, 8 april 2014, HAS Den Bosch

De vleesketen was de afgelopen maanden vrijwel onophoudelijk in het nieuws. Paardenvlees dat werd verkocht als rundvlees, voedselveiligheid die vaak niet in orde bleek, etc.. De Onderzoeksraad voor Veiligheid schreef een zeer kritisch rapport. Daarnaast ligt de import van soja uit Zuid Amerika voor onze vleesindustrie al jaren onder vuur vanwege ontbossing, gentech en grootschalig gebruik van herbiciden. Niet iedereen vindt de Round Table on Sustainable Soy een bevredigende oplossing. 

Op deze debatavond krijgt u inzicht in de problematiek van de vleessector, maar ook in de aanpak van vernieuwers in de keten om onze eiwitbehoefte anders en vooral duurzamer in te vullen. Hoe kunnen we productie van eiwitrijk veevoer regionaliseren? Wat zijn de kansen voor plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen? Trouwens, hoe smaken die eigenlijk?

Annechien ten Have, debat 4 It's the food, my friend!, 8 april 2014, HAS Den BoschSprekers

  • Anneke Bovens, Onderzoeksraad voor Veiligheid
    Over risico’s in de vleesketen.
  • Annechien ten Have, varkenshouder
    Over productie van lupinevarkensvlees
  • Jaap Korteweg, boer en initiatiefnemer vegetarische slager
    Over soja als eiwitbron voor vleesvervangers in Nederland.

Proeverij met o.a. lupinevarkensvlees en ’vlees’ van de vegetarische slager.

Verslag
Lees en/of download het verslag van de vierde debatavond (pdf)

Presentatie Jan Jaap Korteweg op Youtube



Overige avonden

Jaap Korteweg, debat 4 It's the food, my friend!, 8 april 2014, HAS Den BoschDe overige avonden worden gehouden op:

  • Woensdag 23 april (Rode Hoed) over jongeren, landbouw en voedsel. Met o.a. Joris Lohman, Youth Food Movement en debat met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.
  • Vrijdag 9 mei (Wageningen/ Orion gebouw) over kringlopen.
    Met o.a. de wereldvermaarde Amerikaanse boer Joel Salatin en hoogleraar Dierlijke Productiesystemen Imke de Boer van Wageningen Universiteit.
Fotografie: Daria Mnych

Organisatie
Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Ecominds i.s.m. de Rode Hoed

Partners
Partner voor de hele serie: Youth Food Movement.
Voor Den Bosch: HAS Hogeschool.
Voor Wageningen: Otherwise, Boerengroep en De Waard Eetbaar Landschap.
Mediapartners: de Volkskrant en foodlog.nl

Adres en kaartverkoop
Voor de slotavond in Wageningen: €10 (€5 voor studenten) aan de ingang. Passe-partouthouders gratis.

Alle toegangsprijzen inclusief koffie/thee (tot 19.50 uur) en proeverij na afloop.
Aanvangstijden: 20.00 uur (zaal open 19.00 uur).

Sponsors
Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door:
Ministerie van Economische Zaken, Initiatief Bewust Bodemgebruik, Rabobank, Triodos Foundation, Koppert, Eosta en Agrifirm.

Meer info

  • www.rodehoed.nl/foodfriend
  • www.clm.nl/debatserie-2014 (o.a. voor verslagen eerste 3 debatavonden, presentaties van sprekers en links naar livestreams)
  • Verder bij: Wouter van der Weijden  of:
  • Bert van Ruitenbeek iof
    06–20731016
  • Hashtag: #foodfriend